Kouluttaja

Mervi Pakola

  • ratsastusvalmentaja
  • ratsuttaja
  • hevostaitokouluttaja
  • hevoshieroja
  • Centered Riding® -ohjaaja (1 taso)
  • NLP Licenced Practitioner
  • Bemer Business Partner

 

Käymiäni koulutuksia mm.

Hevosen kipu -webinaari (Ell Ann-Helena Hokkanen 2020)

Miten tunnistaa 24 käyttäytymismuotoa, jotka ilmentävät ratsastetun hevosen kipua (Sue Dyson 2020)

Hevosen motorinen kontrolli (Heli Hyytiäinen 2020)

Beyond horse massage (Jim Masterson, Masterson methodin opiskelun aloitus verkossa 2020)

Problems and solutions for the most common training issues (Gerd Heuschmann, webinaarit syksy 2020)

Tuulia Luomalan webinaarit hevosen faskiaverkostosta (syksy 2020)

Maastaratsastuksen perusteet (Laura Osborne verkkokurssi 2020)

Compassionate Training for Today’s Sport Horse (Karin Leibbrant DVM 2019)

Horse&Rider in Motion (Kouluttamassa prof. Hillary Clayton, Susanne von Dietze, Dr. Sarah Jane Hobbs ja Tuulia Luomala 2019)

Hevosen jännittäminen ja sen vähentäminen koulutuksella (Tuire Kaimio, Kaustinen 2019)

Road to the Horse event (Lexington, Kentucky, USA 2019)

Licenced Practitioner of NLP™ (NLP Akatemia, Espoo, 2019)

Ratsuhevosen selän toiminta, ratsastajan ja varusteiden vaikutus (Heli Hyytiäinen 2018)

O.T.E. Hieronta® syventäväkurssi (Nivala 2018)

Centered Riding® -ohjaajakoulutus 1 taso (Sue Leffler, Suonenjoki 2018)

O.T.E. Hieronta® peruskurssi (Nivala 2018)

Trotter in Motion (Heli Hyytiäinen + muut luennoijat Kaustinen 2018)

Science Behind Horse Training Course. Andrew McLean (Harju 2017)

Hevosen kuntouttaminen. Jaana Tainio (Kaustinen 2017)

Hevosen biomekaniikka. Jaana Tainio (Kaustinen 2017)

Two Day Applied Anatomy and Biomechanics Course. Gillian Higgins (Biomekaniikkakoulutus Ypäjä 2017)

Mistä hevonen on tehty? Jaana Tainio (Kaustinen 2017)

Hevosten valmentajan ammattitutkinto, hevoshieronta (Kaustinen 2017)

Centered Riding Open Clinic (Eerika Häkkinen 2017)

Terveyden tukipilarit -luentoja (Paula Heinonen, Helsinki 2016)

Fighter Physical Training Instructor (Spartan Gear 2015)

Body Weight Instructor (Spartan Gear 2015)

Personal Trainer (Trainer4You/EHFA 2013)

Kuntosalivalmentaja (Trainer4You 2013)

Hyvinvointivalmentaja (Trainer4You 2013)

Potkunyrkkeilyohjaaja (Suomen potkunyrkkeilyliitto 2013)

Mark Shaffer Mechanics N Motion -valmennukset n. vuodesta 2011 alkaen

SRL valmentajakoulutuksen II -tason lajiosio (SRL)

SRL Ratsastusvalmentajakoulutus I-taso ( SRL 2011)

Kasvatustieteiden perusteet (Jyväskylän yliopisto 2011)

Erilaisia kursseja ja luentoja hevosen käyttäytymistieteistä, luonnollisista hevosmiestaidoista ja kouluttamisesta (2005-2017 mm. Tuire Kaimio, Jenni Hakosalo, Piet Nibbelink, Ed Dabney, Katja Vanhatalo, Kari Vepsä, Leena Kurikka, Meeri Simula, Mia Jurvala)

Insinööri (AMK 2008)

Ylioppilas (2004)

 

 

Tarinani

Hevosharrastuksen olen aloittanut 8-vuotiaana. Sen jälkeen olen omistanut hevosia aina. 18-19 vuoden ikäisenä tutustuin hevostaitoihin Vanhatalon Katjan opastuksella ja siitähän se sitten lähti.. käsistä. Se oppimisen into! Kun huomasin, kuinka hienosti silloinen hevoseni, herkkä lv, toimi Katjan käsissä. Siis vau! Ei toiminut itselläni sillä tavalla. Ei tosiaankaan.

Nyt lähes 20 vuotta myöhemmin, olen kouluttanut jo todella paljon hevosia. Koulu- ja lännenratsuja sekä erilaisia ongelmahevosia. Kisaamistakin enemmän nautin siitä, kun hevoset edistyvät hyvin kotona ja voivat hyvin. Rakastan sitä, kun huolestunut hevonen rentoutuu, alkaa luottaa minuun. Haluaa seurata minua vaikka irti. Toimii ratsastuksessa rennosti, pienin avuin vastustelematta – mielellään. Sen parempaa tunnetta en tiedä. Onneni on, että saan tuntea noita hetkiä usein koulutettavien hevosten kanssa.

Katsoin vuosia sitten ihaillen Stacy Westfallin videoita netistä. Hän ratsastaa hevosia myös varusteetta. Se oli omakin tavoitteeni. On mahtavaa, että olen pystynyt jo kolmella kouluttamallani hevosella ratsastamaan niin. Se oli itselleni tärkeimpiä saavutuksia hevosten kanssa. Että saan koulutettua hevoset ratsastukseen niin, että ne haluavat työskennellä kanssani myös ilman varusteita.

Hevosen hyvinvointi on minulle tärkein asia. Kisoissakin on kyllä joskus kiva käydä. Olen sitä mieltä, että kisoissakin menestyy hyvinvoiva hevonen. Ei kipeä tai huonosti apuja ymmärtävä. Uskon, että jokaiselle hevosen omistajalle tärkeintä on oman hevosen hyvinvointi. Pyrin auttamaan parhaani mukaan siinä.

Oppini hevosasioissa olen hakenut kouluttamalla paljon hevosia eri valmentajien opissa. Innostukseni oppia hevosista mahdollisimman paljon, on vienyt minut opettelemaan todella monien suomalaisten ja ulkomaisten kouluttajien oppiin. Vietin mm. vuoden Meeri Simulan opissa Harjavallassa kouluttaen parhaillaan kymmentä hevosta päivässä. Meerin valmennuksessa aloitin jo yli 10 vuotta sitten. Hän opetti ja opettaa edelleen minulle todella paljon. Meeri on edelleen yksi valmentajistani ja parhaita hevosen käsittelijöitä ja kouluttajia, mitä tiedän. Häneltä olen oppinut mm. sen, miten herkkiä hevosia käsitellään ja miten hevosista saa luottavaisia ja rentoja.

Olen valmentautunut lisäksi mm. yhdysvaltalaisen MM-tason all-round ratsastajan Mark Shafferin, master-opettaja Susanna Kuparin sekä monien muiden opissa. Vuosien varrella olen käynyt todella paljon valmennuksia, luentoja, kursseja ja lukenut lähes kaikki kirjat, mitä olen käsiini saanut. Haluan osata asiat perusteellisesti ja perustella ne myös asiakkailleni. Siksi olenkin opiskellut myös tiedettä hevosen kouluttamisen taustalla.

Into oppia lisää hevosista on vienyt minut opiskelemaan hevosen biomekaniikkaa, hyvinvointia ja terveyttä. Koskaan en ole valmis. Perfektionistille se on joskus vaikeaa hyväksyä. Siksi kehitän itseäni koko ajan. Vuonna 2017 valmistuinkin Hevoshierojan ammattitutkinnosta. Se tukee mahtavasti hevosten kouluttamista ja ratsukoiden valmentamista. Voin auttaa aina vain kokonaisvaltaisemmin.

Referenssit ja videot välilehdiltä voit lukea asiakkaideni kertomuksia. Julkaisen hevosen koulutusvideoita paljon myös facebookissa. Kaikki vain omistajien luvalla. Olen sijoittunut kisoissa lännenratsastuksessa 3- tasolla all-round lajeissa itse kouluttamallani hevosella ja kouluratsastuksessa 2-tasolla entisen ongelmahevosen kanssa, jonka korjauskoulutin itse.

Ennen oman yrityksen perustamista aloin opiskella myös ihmisten hyvinvointialaa, koska ajattelin sen täydentävän osittain aika raskasta hevospuolta. Ihmisten hyvinvointiin oli myös suuri innostus omien vatsa- ja väsymysongelmien vuoksi. Ihmisten hyvinvointiasioita onkin tullut opiskeltua monien suomalaisten huippujen opissa viime vuosina. Trainer4Youn koulutusten jälkeen olen käynyt mm. Turussa Spartan Gearin koulutuksia, hakenut oppia Optimal Performancesta Tampereelta sekä upean, taitavan Paula Heinosen luennoilta Helsingistä. Ja ne kirjat. Olen jälleen lukenut suuren määrän kirjoja.

Hevoset ja ihmisten hyvinvointi yhdistyivät Meri Sataman kanssa kehitetyssä TalliTreenit®-konseptissa, joka on hevosihmisille tarkoitettu liikuntamuoto.

Jossain vaiheessa tulin tietoiseksi, miten kipeästi tarvitsemme lisää hevostaitokouluttajia viemään eteenpäin hevosten hyvinvointia. Tuomaan tietoa ihmisille. Hevostaito-osaajakoulutus ehti muhia mielessäni muutaman vuoden, kunnes vuonna 2016 aloitin jo nyt suositun HPT Hevostaito-osaaja® -koulutuksen. Koulutamme muutaman muun hevosalan ammattilaisen kanssa uusia hevostaitokouluttajia ja autamme harrastajia ymmärtämään ja kouluttamaan omia hevosiaan. Kurssin kouluttajat valikoituivat mukaan omien opintoreissujeni kautta. Valmennuksissa ja kursseilla ympäri Suomea kulkeminen mahdollisti sen, että törmäsin matkoillani todella taitaviin hevosalan ammattilaisiin. Tästä syystä oli helppo valita hyvä kouluttajat avukseni kouluttamaan uusia hevosalan osaajia. Vuonna 2016 HPT Hevostaito-osaaja® järjestettiin ensimmäisen kerran Nivalassa ja vuonna 2017 Forssassa. Vuoden 2018 koulutus pidettiin jälleen Nivalassa. Vuonna 2019 Lahdessa ja vuonna 2020 koulutus aloitettiin Pieksämäellä.

Vuoden 2018 aikana lisäsin osaamistani kouluttautumalla Centered Riding® -ohjaajaksi (1 taso) sekä opiskelemalla hevosten faskiakäsittelyä Tanja Kannelan O.T.E. Hieronta® -tekniikoilla. Vuonna 2019 ansaitsin kouluttautumalla nimikkeen Licenced Practitioner of NLP™. Kävin seuraamassa Road to the Horse -tapahtumaa (nuorten hevosten koulutuskisa, josta opin jälleen valtavasti!) jenkeissä Lexingtonissa sekä opiskelin hevosen ja ratsastajan biomekaniikkaa Horse&Rider in Motion -tapahtumassa Järvenpäässä. Pyrin levittämään keräämääni tietoa mahdollisimman monille, jotta voimme yhdessä parantaa hevostemme hyvinvointia.

Tämän jälkeen olen jatkanut kouluttautumista erityisesti hevosen hyvinvoinnista ja sen terveyttä tukevasta liikunnasta. Nykyisin autan usein kipujen tunnistamisessa, erilaisissa ongelmatilanteissa hevosten kanssa sekä koulutan monipuolisesti erilaisia hevosia.

Tässä tarinani lyhyesti. Kiitos, että jaksoit lukea. Nähdään!