Kouluttaja

Mervi Pakola

  • ratsastusvalmentaja
  • ratsuttaja
  • hevostaitokouluttaja
  • hevoshieroja
  • Centered Riding® -ohjaaja

 

Käymiäni koulutuksia mm.

O.T.E. Hieronta® syventäväkurssi (Nivala 2018)

Centered Riding® -ohjaajakoulutus 1 taso (Sue Leffler, Suonenjoki 2018)

O.T.E. Hieronta® peruskurssi (Nivala 2018)

Trotter in Motion (Heli Hyytiäinen + muut luennoijat Kaustinen 2018)

Science Behind Horse Training Course. Andrew McLean (Harju 2017)

Hevosen kuntouttaminen. Jaana Tainio (Kaustinen 2017)

Hevosen biomekaniikka. Jaana Tainio (Kaustinen 2017)

Two Day Applied Anatomy and Biomechanics Course. Gillian Higgins (Biomekaniikkakoulutus Ypäjä 2017)

Mistä hevonen on tehty? Jaana Tainio (Kaustinen 2017)

Hevosten valmentajan ammattitutkinto, hevoshieronta (Kaustinen 2017)

Centered Riding Open Clinic (2017)

Terveyden tukipilarit -luentoja (Paula Heinonen, Helsinki 2016)

Fighter Physical Training Instructor (Spartan Gear 2015)

Body Weight Instructor (Spartan Gear 2015)

Personal Trainer (Trainer4You/EHFA 2013)

Kuntosalivalmentaja (Trainer4You 2013)

Hyvinvointivalmentaja (Trainer4You 2013)

Potkunyrkkeilyohjaaja (Suomen potkunyrkkeilyliitto 2013)

Mark Shaffer Mechanics N Motion -valmennukset n. vuodesta 2011 alkaen

SRL valmentajakoulutuksen II -tason lajiosio (SRL)

SRL Ratsastusvalmentajakoulutus I-taso ( SRL 2011)

Kasvatustieteiden perusteet (Jyväskylän yliopisto 2011)

Erilaisia kursseja ja luentoja hevosen käyttäytymistieteistä, luonnollisista hevosmiestaidoista ja kouluttamisesta (2005-2017 mm. Tuire Kaimio, Jenni Hakosalo, Piet Nibbelink, Ed Dabney, Katja Vanhatalo, Kari Vepsä, Leena Kurikka, Meeri Simula, Mia Jurvala)

Insinööri (AMK 2008)

Ylioppilas (2004)

 

 

Tarinani

Hevosharrastuksen olen aloittanut 8-vuotiaana. Sen jälkeen olen omistanut hevosia aina. 18-19 vuoden ikäisenä tutustuin hevostaitoihin Vanhatalon Katjan opastuksella ja siitähän se sitten lähti.. käsistä. Se oppimisen into! Kun huomasin, kuinka hienosti silloinen hevoseni, herkkä lv, toimi Katjan käsissä. Siis vau! Ei toiminut itselläni sillä tavalla. Ei tosiaankaan.

Nyt, 15 vuotta myöhemmin, olen kouluttanut jo todella paljon hevosia. Koulu- ja lännenratsuja sekä erilaisia ongelmahevosia. Kisaamistakin enemmän nautin siitä, kun hevoset edistyvät hyvin kotona. Rakastan sitä, kun huolestunut hevonen rentoutuu, alkaa luottaa minuun. Haluaa seurata minua vaikka irti. Toimii ratsastuksessa rennosti, pienin avuin vastustelematta – mielellään. Sen parempaa tunnetta en tiedä. Onneni on, että saan tuntea noita hetkiä usein koulutettavien hevosten kanssa.

Katsoin vuosia sitten ihaillen Stacy Westfallin videoita netistä. Hän ratsastaa hevosia myös varusteetta. Se oli omakin tavoitteeni. On mahtavaa, että olen pystynyt jo kolmella kouluttamallani hevosella ratsastamaan niin. Se oli itselleni tärkeimpiä saavutuksia hevosten kanssa. Että sain koulutettua hevoset ratsastukseen niin, että ne haluavat työskennellä kanssani myös ilman varusteita.

Hevosen hyvinvointi on minulle tärkein asia. Kisoissakin on kyllä joskus kiva käydä. Olen sitä mieltä, että kisoissakin menestyy hyvinvoiva hevonen. Ei kipeä tai huonosti apuja ymmärtävä. Uskon, että jokaiselle hevosen omistajalle tärkeintä on oman hevosen hyvinvointi. Pyrin auttamaan parhaani mukaan siinä.

Oppini hevosasioissa olen hakenut kouluttamalla paljon hevosia eri valmentajien opissa. Innostukseni oppia hevosista mahdollisimman paljon, on vienyt minut opettelemaan todella monien suomalaisten ja ulkomaisten kouluttajien oppiin. Vietin mm. vuoden Meeri Simulan opissa Harjavallassa kouluttaen parhaillaan kymmentä hevosta päivässä. Meerin valmennuksessa aloitin lähes 10 vuotta sitten. Hän opetti ja opettaa edelleen minulle todella paljon. Meeri on edelleen yksi valmentajistani ja parhaita hevosen käsittelijöitä ja kouluttajia, mitä tiedän.

Valmentaudun säännöllisesti lisäksi mm. yhdysvaltalaisen MM-tason all-round ratsastajan Mark Shafferin, master-opettaja Susanna Kuparin sekä monien muiden opissa. Vuosien varrella olen käynyt todella paljon valmennuksia, luentoja, kursseja ja lukenut lähes kaikki kirjat, mitä olen käsiini saanut. Haluan osata asiat perusteellisesti ja perustella ne myös asiakkaille. Siksi olenkin opiskellut myös tiedettä hevosen kouluttamisen taustalla.

Into oppia lisää hevosista on vienyt minut nyt opiskelemaan biomekaniikkaa ja hevosen hierontaa. Koskaan en ole valmis. Perfektionistille se on joskus vaikeaa hyväksyä. Siksi kehitän itseäni koko ajan. Vuonna 2017 valmistuinkin Hevoshierojan ammattitutkinnosta. Se tukee mahtavasti hevosten kouluttamista ja ratsukoiden valmentamista. Voin auttaa aina vain kokonaisvaltaisemmin.

Referenssit ja videot välilehdiltä voit lukea asiakkaideni kertomuksia. Julkaisen hevosen koulutusvideoita paljon myös facebookissa. Kaikki vain omistajien luvalla. Olen sijoittunut kisoissa lännenratsastuksessa 3- tasolla all-round lajeissa itse kouluttamallani hevosella ja kouluratsastuksessa 2-tasolla entisen ongelmahevosen kanssa.

Ennen oman yrityksen perustamista aloin opiskella myös ihmisten hyvinvointialaa, koska ajattelin sen täydentävän osittain aika raskasta hevospuolta. Ihmisten hyvinvointiin oli myös suuri innostus omien vatsa- ja väsymysongelmien vuoksi. Ihmisten hyvinvointiasioita onkin tullut opiskeltua monien suomalaisten huippujen opissa viime vuosina. Trainer4Youn koulutusten jälkeen olen käynyt mm. Turussa Spartan Gearin koulutuksia, hakenut oppia Optimal Performancesta sekä upean, taitavan Paula Heinosen luennoilta. Ja ne kirjat. Olen jälleen lukenut suuren määrän kirjoja.

Hevoset ja ihmisten hyvinvointi yhdistyivät Meri Sataman kanssa kehitetyssä TalliTreenit®-konseptissa, joka on hevosihmisille tarkoitettu liikuntamuoto.

Jossain vaiheessa tulin tietoiseksi, miten kipeästi tarvitsemme lisää hevostaitokouluttajia viemään eteenpäin hevosten hyvinvointia. Tuomaan tietoa ihmisille. Hevostaito-osaajakoulutus ehti muhia mielessäni muutaman vuoden, kunnes vuonna 2016 aloitimme muutaman muun hevosalan ammattilaisen kanssa jo nyt suositun HPT Hevostaito-osaaja® -koulutuksen. Koulutamme uusia hevostaitokouluttajia ja autamme harrastajia omien hevostensa kanssa. Kurssin kouluttajat valikoituivat mukaan omien opintoreissujeni kautta. Valmennuksissa ja kursseilla ympäri Suomea kulkeminen mahdollisti sen, että törmäsin matkoillani todella taitaviin hevosalan ammattilaisiin. Oli helppo valita hyvä kouluttajat avukseni. Vuonna 2016 HPT Hevostaito-osaaja® järjestettiin ensimmäisen kerran Nivalassa ja vuonna 2017 Forssassa. Vuoden 2018 syksyllä koulutus on aloitettu jälleen Nivalassa. Seuraavaksi vuodeksi koulutus on suunniteltu Hämeenlinnaan.

Vuoden 2018 aikana lisäsin osaamistani kouluttautumalla Centered Riding® -ohjaajaksi (1 taso) sekä opiskelemalla hevosten faskiakäsittelyä Tanja Kannelan O.T.E. Hieronta® -tekniikoilla.

Tässä tarinani lyhyesti. Kiitos, että jaksoit lukea. Nähdään!