Videot

Videot

Lisää videoita löytyy Youtubesta ja Facebook -sivuiltamme. Videot ovat meidän ja asiakkaidemme ottamia. Kiitos ihanille asiakkaillemme lähettämistänne kiitoksista! <3

Bellan lastaaminen kuljetuskoppiin:

Micro lännenratsastusopissa:

 

Vattumäen tallin tuntilaiset: Ponilla ratsastus varusteetta

Saan välillä näin ihania viestejä:

”Moi!

Oon tässä puolen vuoden ajan koittanut käyttää sun oppeja hevosten ja ratsastustuntilaisten kanssa. Tässä meidän Helmi, joka tuli meille puoli vuotta sitten. Helmi oli silloin arvaamaton ja ärtyinen varsinkin lasten kanssa. Ei pitänyt selässä ollenkaan.

Eilinen video kertoo tämän hetkisen tilanteen. Eteenpäin on menty ryminällä ja toivottavasti saadaan myös välillä laukannostossa tuleva pukki vielä pois.”

Upeeta Janita ja ratsastustuntilaiset! Ootte huippuja!

 

Lännenratsu Bella suitsitta

Mervi ja Bella

Entisistä ravureista tulee mukavia ratsuja

Meillä koulutettu Viivi -suokki on entinen ravuri:

N. 1 kk koulutettu

n. 2 kk koulutettu

3 kk koulutettu (1 kk 4krt/vko, 2 kk 2krt/vko):

n. 4 kk koulutettu ( 1 kk 4 krt/vko, 3 kk 2krt/ vko):

Inka ja Jimppa

Olen päässyt auttamaan lämminverisen Jimpan koulutuksessa jo muutaman vuoden. Voit seurata Inkaa ja Jimppaa heidän blogissaan. Tässä linkki blogitekstiin Jimpan ratsutuksesta http://nelistelya.blogspot.fi/2016/11/pivotteja-ja-kootun-ravin-alkeita.html

Miten maastakäsittely helpottaa elämääsi?

Esimerkiksi:

 

 

Bellan kanssa metsälenkillä ilman naruja

Kertun ensimmäiset kuukaudet

Kerttu on videolla 1,5 kk vanha. Sille on opetettu muutama minuutti päivässä emänsä rinnalla arkipäiväisiä asioita, joita sille tulee elämässä vastaan. Talutusta, päitsien laittoa, joka puolelle koskemista, kavioiden nostamista, matolääkkeen antoa, takapuolen pesua ym. Kun varsan opettaa heti käyttäytymään hyvin ja totuttaa ihmisen käsittelyyn, sen elämä on huomattavasti stressittömämpää.

Näin, niin eläinlääkärin kuin kengittäjänkin käynnit sujuvat mahdollisimman stressittömästi. Samoin pakolliset takapuolen pesut, siirrot paikasta toiseen ym.

Nuoren ponin koulutus ratsuksi

Seuraa 3-vuotiaan ponin koulutustaivalta meillä alla olevilla videoilla.

Nuoren ponin ratsutus I

Kun nuoren hevosen valmistelee hyvin, ensimmäiset ratsastuskerrat aiheuttavat sille huomattavasti vähemmän stressiä kuin vähemmällä valmistelulla. Ensimmäiset ratsastuskerrat ovat myös ratsastajalle huomattavasti turvallisempia, kun hevonen osaa jo suuren osan pyynnöistä, joita selässä oleva ratsastaja käyttää ja se on lisäksi totutettu monenlaisiin ärsykkeisiin.

Videolla on 3-vuotias poni, jolla ratsastetaan kolmatta kertaa. Poni seuraa rennosti ilman naruja, seisoo rauhassa, rennosti paikoillaan niin selkään nousussa kuin alastulossakin. Se myös liikkuu hyvin rennon laiskasti käynnissä, pysähtyy ja kääntyy pienillä pyynnöillä. Sillä siis ratsastetaan kolmatta kertaa. Taluttajaakaan ei tarvita. Suosittelen käyttämään aikaa hevosen valmisteluun ennen sen selkään nousemista. Sillä tavalla saatte turvallisia, rentoja, mielellään työskenteleviä hevosia.

Nuoren ponin ratsutus II

Videolla ponin n. 10. ratsastuskerta. Sillä laukataan toista kertaa. Poni tekee siirtymiset tosi hienosti pienillä pyynnöillä. Suurimman osan ajasta vain pieni pohkeen puristus riittää kehotukseksi siirtyä käyntiin tai raviin. Laukannostoista tulee jo nyt osa pelkällä pohkeella ilman äänikäskyn apua. Pysähtyy ja hidastaa lähes aina istunnalla. Ymmärtää myös hidastavan ohjan. Osaa kääntyä, mutta se vaatii vielä treeniä. Napakampi ohjastuntuma opetellaan myöhemmin.

Ponista tulee kouluponi. Lännensatulalla on mukava aloittaa nuoret hevoset, koska se jakaa painon isommalle alueelle hevosen selässä englantilaiseen satulaan verrattuna ja siellä pysyy helpommin mahdollisissa äkkiliikkeissä.

Poni on ollut meillä sisäänratsastettavana nyt 3,5 viikkoa.

Hevoset oppivat todella nopeasti, kun pohjatyö tehdään hyvin ja niin, että hevonen pysyy rentona. On ihanaa ratsastaa nuorta hevosta, joka pystyy suorittamaan uusiakin asioita suuremmin jännittämättä, luottaen ihmiseen. Sen tuleva elämäkin on näin helpompaa, samoin sen kanssa tekemisissä olevien ihmisten.

Nuoren ponin ratsutusvideo III

Tällä videolla ratsastuskertoja on n. 22.

Ponilla on nyt ratsastettu kentällä muutamia kertoja. Tällä videolla selässä on ponille oudompi ratsastaja, apulaiseni Elina, joka ratsastaa ponilla toista kertaa. Jotta ponista tulisi oikein turvallinen ratsu, sitä totutetaan niin erilaisiin ratsastajiin (ja samalla hieman erilaisiin apuihin ja istuntaan) että erilaisiin ärsykkeisiin ympäristössä. Kentällä on ratsastuksen aikana auto-kuljetuskoppiyhdistelmä, estepuomeja, maassa makaava pressu sekä lännenratsastuksessa käytettävä trail-silta. Kentän oikealla laidalla on pressukatos, joka pitää melko pahaa ääntä tuulisella säällä. Tuokin päivä oli melko tuulinen, mutta poni keskittyi hyvin ratsastajaansa. Myös videon reunalla näkyvä koira on ollut mukana totutuksessa.

Toistan taas: Kun hevonen on opetettu luottamaan ihmiseen ja koulutettu hyvin, se voi tehdä asioita rennosti ja on silloin hyvin turvallinen ja mukava käsiteltävä.

 

Jenni ja Poppi

 

Miira ja Vappu

Videolla Mervin oppilas Miira ja hänen hevosensa Vappu. Miira sai Vapun n. viikko sitten. Ensimmäisellä käsittelykerralla se riistäytyi käsistä irti. Uusi paikka taisi jännittää Vappua, vaikkei se normaalisti  hankala olekaan. Jo toisella kerralla Miira opetti Vapun seisomaan näin hienosti paikallaan. Todella hyvin koulutettu Miira!

Vapaana työskentelyä hevosten kanssa

 

Narupäitsillä ratsastusta nuorella hevosella

5-vuotiaalla quarterilla ratsastamassa. Ratsastuskertoja takana n. 40 eli normaaliin tahtiin edeten n. 2,5 kk.

 

Mitä kaikkea voitkaan tehdä hevosen kanssa, joka haluaa tehdä asioita kanssasi

Mervi ja entinen ongelmahevonen Carla, josta löydätte lisää videoita alempaa sivulta. Mukana myös Bella ja tallikoira Lulu. Tämä on hauskaa vapaa päivän puuhastelua!

3- vuotiaan orin varustaminen

 

Rotuun, ikään tai sukupuoleen katsomatta hevosista saa hyvinkäyttäytyviä kouluttamalla.

Lastausongelmainen hevonen

 

Auroora pelkäsi aluksi lastaussiltaa todella paljon. Se käveli myös uuteen talliin jalat vapisten – kuin peläten, että lattia ei kanna.

Se hyppi pystyyn, jottei koppiin tarvitsisi mennä. Kun sen sai lopulta koppiin, se vapisi hetken kopissa ja tuli kuin tykin suusta ulos.

Töitä se vaati useita koulutuskertoja, mutta nykyään Auroora menee koppiin lähettämällä, seisoo kopissa rennosti, tulee ulos rauhallisesti ja vasta, kun pyydetään.

Mallikas oppilas.

Hevosen maastakäsittelyvalmennus Pietarsaaressa

Kevättalvi 2015

Mervi kävi valmentamassa Pietarsaaressa. Tässä video valmennuksesta. Maastakäsittelyn opettelijat saivat työstettyä hevosensa niin hienosti kuulolle perusmaastakäsittelyharjoituksilla, että hevoset seurasivat ihmisiään mielellään irtikin. Hienoa työtä Anni, Inki ja Outi! Tätä lisää hevosen käsittelyyn.

 

Toivolla ratsastus ilman suitsia

Toivo on Mervin ystävän hevonen ja se oli koulutettavana n. puoli vuotta. Koulutuksen alussa Toivo oli herkästi jännittyvä ja pukittikin Mervin pari kertaa alas selästään. Puolen vuoden koulutus sai Mervin ja Toivon välisen suhteen niin hyväksi, että lopulta Toivolla pystyi ratsastamaan vaikka ilman suitsia kaikissa askellajeissa.

Ongelmahevosesta kouluratsuksi

Videolla on puoliverinen tamma Carla, joka on entinen ongelmahevonen.

Lähtötilanteessa Carla meni rajusti kättä vasten. Varsinkin laukassa Carla nosti päänsä ylös vasten kättä ja saattoi jopa loikkia omiaan, eikä siihen ollut kontrollia. Selässä olijalla oli siinä vaiheessa aika turvaton olo. Lisäksi se meni pohkeita vasten ja liirasi ulos ja sisälle, miten tykkäsi. Carla oli myös jännittynyt ja usein pelokas. Myös käsittely maasta oli usein vaikeaa, jos Carla tunsi olonsa turvattomaksi eli lähinnä jokaisessa vähänkin uudessa tai muuten pelottavassa tilanteessa. Lastaus vei aikaa ja Carla oli jännittynyt lastatessa. Varustaessa se ei oikein malttanut seistä paikallaan.

Nykyään Carla on hyvin rento ratsastaa ja keskittyy hyvin ratsastajaansa. Carlan selässä käyneet ratsastajat ovat olleet ihmeissään Carlan keveydestä avuille. Carla osaa tällä hetkellä avot, sulut ja väistöt kaikissa askellajeissa hyvin kevyin avuin. Se osa myös vastalaukan. Laukanvaihtoja on herätelty ruosteesta. Laukkapiruetin alkeita on aloitettu. Carla kokoaa itsensä hienosti. Lastaaminen onnistuu lähettämällä ja Carla matkustaa hyvin. Muutkin käsittelytoimenpiteet onnistuvat hienosti ja Carla tuntee olonsa turvalliseksi ihmisen kanssa. Carla myös seuraa ihmistä irti. Vaikea muistaakaan, millainen Carla oli tullessaan, koska nykyisin se toimii niin hienosti.

Videon loppupuolella Carla kesällä 2014. Tässä hevonen oli jo rento, mutta liikkui vielä vähän laiskasti, eikä vielä kunnolla oikein päin. Tehtävää riitti vielä. Homma oli jo kuitenkin hyvällä alulla.  Isommat ongelmat olivat jo jääneet pois.

Carla kesällä 2015

Mervi ja Carla 2-tason koulukisoissa 2016. Tuloksena kolmas sija.

Ongelmahevosesta ravuriksi

Nuori suomenhevonen tuli koulutukseen alunperin sen vuoksi, että se riistäytyi taluttaessa irti ja oli muutenkin hankala käsiteltävä. Tämä hevonen on luonteeltaan arka ja huolestunut ympäristöstään. Sen pakoreaktio oli koulutukseen tullessa hyvin herkässä. Hevosta oli alettu opettaa ajolle, mutta arkuutensa vuoksi se oli säikähtänyt kärryjä pahasti. Aluksi sitä ei saanut viittä metriä lähemmäs kärryjä. Se pelkäsi niitä todella paljon.

Kun talutus alkoi sujua, Mervi opetti hevosen ratsuksi. Se sujuikin oikein loistavasti ja tämä pikku kaveri oppi nopeasti menemään kaikki askellajit selästä käsin ihan rennosti ja pienin avuin.

Hevosesta haaveiltiin kuitenkin ravuria. Kun hevonen saatiin koulutettua ratsuksi ja käyttäytymään hyvin parissa kuukaudessa, heräsi toive, että hevonen saataisiin vielä kärryjenkin eteen. Mervi ei ollut kouluttanut aiemmin hevosia kärryille, mutta tarttui haasteeseen apunaan ystävänsä Päivi.

Videolla näet pätkiä tämän hevosen ajo-opetustaipaleelta.

Ensimmäisessä klipissä näet, millainen hevonen oli, kun sitä oli totutettu kärryihin jo muutaman kerran. Kuten huomaat, kun sitä peruuttaa riittävä lähelle kärryjä, se lähtee peruuttamaan vinoon niiden ohi, jottei joutuisi liian lähelle pelottavia kärryjä. Tässä klipissä kärryjen aisoilla saa jo koskea hevosen lapoihin. Ensimmäisellä kerralla hevonen pakeni sitäkin.

Videolla näet myös, mihin eri asioihin Mervi totutti hevosta ennen kuin pelottavat kärryt laitettiin ensimmäistä kertaa perään. Ensimmäisellä kärryvideolla kärryt ovat perässä kolmatta kertaa ja tämä on ensimmäinen kerta, kun otettiin useampi kuin viisi askelta kärryt perässä. Toinen kärryvideo on hetkeltä, jolloin hevosta ajetaan ensimmäistä kertaa ilman taluttajaa. Hevonen oppi myös seisomaan irti paikoillaan, kun kärryt laitetaan perään sekä luottamaan ihmiseen niin paljon ja, että aiemman talutuksesta irti riuhtaisemisen sijaan seuraa ihmistä irti jopa pihalla.

Nyt hevonen on monitoimipeli ja oikein mukava käsitellä. Hevosen matka on jatkunut ravitreenarille ja kouluttajat jäävät seuraavat mielenkiinnolla hevosen raviuraa.

Voit siis tuoda hevosesi meille myös ajo-oppiin.

 

Maastatyöskentelyn helppoutta!

Alla oleva video on eräältä maastakäsittelyn I tason kurssilta. Aluksi taluttajista tuntui, etteivät he uskalla päästää hevosia löysälle narulle talutuksessa. Kurssin lopulla molemminpuolinen luottamus oli kasvanut niin paljon, että hevoset seurasivat taluttajiaan irti vieraassa paikassa.